Na popradské letisko prileteli ďalšie štyri charterové lety z Ruska a Ukrajiny

03.01.2012 Poprad

Poprad 3. januára (TASR) – Na popradské letisko dnes prileteli ďalšie štyri charterové lety z Ruska a Ukrajiny. Piate lietadlo z Kyjeva priletí ešte vo večerných hodinách. Riaditeľka Letiska Poprad – Tatry Ivana Herkeľová pre TASR potvrdila, že za posledné dva dni tak príde pod Tatry viac ako 1000 turistov z rusky hovoriacich krajín. Dve lietadlá pristáli v Poprade aj v pondelok (2. 1.).

„Dohromady k nám za tieto dva dni priletelo cez 1000 turistov, z toho je 546 z Ruska a 460 z Ukrajiny. Celkový predpoklad v rámci zimnej sezóny je 20 letov z Ruska a Ukrajiny spolu, čo znamená mierny pokles v porovnaní s predchádzajúcim rokom,\" konkretizovala Herkeľová. Ide zhruba o 20-% zníženie oproti minuloročnej zimnej sezóne. Vtedy na popradské letisko priletelo takmer 30 charterových letov z Ruska a Ukrajiny. Počet cestujúcich by však podľa nej nemal až o toľko klesnúť.

Prví turisti z Ukrajiny zavítali na popradské letisko minulý týždeň. Podľa predbežných odhadov príde na Slovensko počas tejto sezóny asi 10.000 rusky hovoriacich turistov. Nie všetci sa však prepravia letecky. \"Cez našu cestovnú kanceláriu príde na Slovensko v priebehu dvoch týždňov celkove 3000 turistov z Ukrajiny a Ruska. Za celú sezónu by ich tu malo byť približne 10.000, vlani ich bolo asi 12.000,\" doplnil zástupca spoločnosti Pilgrim tour Mark Blitshteyn.

Rusky hovoriaci turisti podľa neho smerujú predovšetkým do oblasti Nízkych Tatier. Na Slovensko prichádzajú aj preto, že sa tu stále vedia dobre dohovoriť po rusky. Mierny pokles počtu turistov oproti minulej sezóne pripísal predovšetkým zlému systému podpory cestovného ruchu na Slovensku.

„Keby vláda finančne podporovala letiská a charterové lety, automaticky by narástol aj počet turistov, čo by zvýšilo príjem do štátneho rozpočtu,\" konštatoval Blitshteyn. Podľa neho neexistujú správna forma, systém a jasné pravidlá v podpore cestovného ruchu v SR. „Rusi na dovolenke minú v priemere 1000 eur na osobu, je treba si to len prepočítať,\" uzavrel.
 

Vyberte región

mark